Yeni nüfus cüzdanı yeni ismiyle kimlik kartı Türk vatandaşlarına verilmektedir. Türkiye vatandaşı olan herkes bu kimlik kartına sahip olmalıdır. Doğduktan sonra en hızlı şekilde kimlik kartı alınmalıdır. Uzun yıllar kullanılan nüfus cüzdanları artık yurt dışında da kolay kullanılabilmesi için yeni kimlik kartlarıyla değiştirilmektedir. Bir süredir devam eden değiştirme işlemleri için randevu alınması gerekiyor. Makalemizde yeni nüfus cüzdanı almak için neler yapılması gerektiğini ve nasıl alınacağını sizlerle paylaşacağız.
İçindekiler
Yeni Nüfus Cüzdanı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Yeni nüfus cüzdanı başvurusu için önce randevu almanız gerekir. Yurtiçinde iseniz randevu alarak başvuru yapabileceğiniz yerler şunlardır:
- Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü resmi internet sitesinden randevu alabilirsiniz.
Siteye gitmek için buraya tıklayabilirsiniz.
- Alo 199 çağrı merkezini arayarak randevu alabilirsiniz.
Yeni Nüfus Cüzdanı Almak için İstenen Belgeler Nelerdir?
Eğer ilk defa yeni kimlik kartı başvurusu yapılacaksa; kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı bir belge ve bir tane biyometrik fotoğraf (son 6 ay içinde çekilmiş olmalı) götürmeniz gerekir.
Kimlik belgesi yerine geçen belgeler şunlardır: Nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı, askeri kimlik kartı, basın kartı veya muhtarlıkça düzenlenmiş talep belgesi.
15 yaşını dolduran herkes, belgelerle birlikte şahsen başvurmalıdır.
İstenen Fotoğraf İle İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
- Fotoğraf yeni kimlik kartı alacak olan kişinin son halini göstermelidir. Bu yüzden çekilmesinin üstünden altı aydan fazla geçmemiş olması gerekir.
- ICAO standartlarına uygun bir biyometrik fotoğraf olması gerekir.
- Fotoğraf fotokopi veya bilgisayar çıktısı şeklinde çoğaltılmış olmamalıdır.
- 15 yaş altına fotoğraf zorunluluğu yoktur ancak başvuranın talep etmesi durumunda, fotoğraflı olarak düzenlenebilir.
Yeni Nüfus Cüzdanı Alınırken Hangi Biometrik Veriler Alınır?
15 yaşını tamamlamış olan vatandaşların parmak izi, parmak damar izi ve el ayası damar izi alınır.
Yeni Doğanlar için Yeni Nüfus Cüzdanı Nasıl Alınır?
Bebek doğduktan sonra nüfus müdürlüklerinden istenilene, hastaneden verilen doğum belgeleri ile birlikte giderek kimlik başvurusu yapılır. Çocuk adına yeni kimlik kartı düzenlenir. Bu işlem doğumdan sonra yurtiçinde 30 gün içinde, yurtdışında 60 gün içinde yapılırsa kanunen alınan değerli kağıt bedeli alınmaz.
15 Yaşını Tamamlamayanların Yeni Nüfus Cüzdanı Başvurusu Nasıl Yapılır, Kim Yapar?
15 yaş altından biyometrik veri alınmaz. Bu yüzden kimlik kartları şu kişiler tarafından alınabilir:
- Anne, baba yada vasileri
- Büyükanne, büyükbaba, ergin kardeşleri
- Çocukların yanında bulundukları kişiler
- Vekaletname ibraz eden kişiler
Anne, baba olmaması durumunda çocuklara bakan kişiler yeni kimlik için başvurabilirler. Anne baba boşanmışsa çocukların kimlikleri veli, vasi yada Kanunun 17.maddesinde bildirilen kişilere teslim edilir.
15 yaşını tamamlayanların başvurusunu şahsen kendileri yapar.
Kayıp veya Değiştirme Nedeniyle Yeni Nüfus Cüzdanı Nasıl Alınır?
Kimlik kartı kaybolan kişiler nüfus müdürlüklerinden randevu alarak yenisinin alınması için başvurabilirler. Eğer kaybolan kimlikte bulunan fotoğraf 6 aydan fazla bir süre önce çekilmiş ise yeni bir fotoğraf talep edilir. Bu yüzden yanınızda yeni bir biyometrik fotoğraf götürmelisiniz. 15 yaş altındaki çocukların kimlik değişimi için anne babası gitmelidir. Eğer boşanılmışsa veli, vasi yada kanunun 17.maddesinde belirtilen kişilere yeni kimlik teslim edilir.
Kaybolan kimliğin yenisi elinize ulaşana kadar kullanmak için geçici kimlik belgesi düzenlenebilir. Bunun için nüfus müdürlüğüne gittiğinizde talepte bulunmanız gerekir.
Yeni Nüfus Cüzdanı Başvurusu Takibi Nasıl Yapılır? Yeni Nüfus Cüzdanı Nasıl Alınır?
Başvuru yaptıktan sonra nüfus cüzdanınızın teslim sürecini web sitesinden yada çağrı merkezini arama yöntemleri ile takip edebilirsiniz.
e-Devlet üzerinden T.C. kimlik kartı başvuru durumu sorgulama sayfası için tıklayınız.
Çağrı Merkezi : 199’u 7 gün 24 saat arayabilirsiniz.
Kimlik kartı hazırlandıktan sonra yurtiçinde yaşayanların başvuruda belirttikleri adreslerine gönderilir. Yurtdışında yaşayanlar ise dış temsilciliklerden alabilirler.
Hukuki Uyarı: Burada yazılan içerik bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle öneri ve tavsiye niteliğinde değildir! Sitemizde bilgilendirme kaynaklı yaşanacak bir problem ve zarar nedeniyle sitemiz kesinlikle sorumlu değildir. Mutlaka konuyla ilgili detaylı araştırma yapmalısınız!