Ehliyet alma süreci pek çok sürücü adayının merak ettiği bir konu. Çünkü sınav kadar başvuru tarihleri ve diğer aşamaların da başarılı bir şekilde tamamlanmış olması gerekiyor. Şimdi hazırsanız başvuru ve süreçle ilgili bütün detaylara daha yakından bir göz atalım!

Ehliyet almak için öncelikle MEB tarafından denetlenen bir Sürücü Kursu’na kaydolmanız gerekmektedir. Sürücü kursu sizin için bütün kayıt ve başvuru süreçlerini yönetir. Gerekli belgeler ve yatırmanız gereken tutarlar konusunda sizi bilgilendirirler. Ehliyet alma aşamasında evrak işlerinin tamamı ilgili kurs tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu durumda sizin ekstradan bir işlem yapmanıza gerek kalmaz.

Ehliyet için Gerekli Belgeler

Ehliyet almak için aşağıdaki belgeleri bir araya getirerek sürücü kursuna vermeniz gerekir. Sürücü kursu size bu konuda bilgi verecek olsa da sizin önceden hazırlık yapmanızda fayda vardır.

  • Nüfus Cüzdanı
  • 2 Biometrik Fotoğraf
  • Öğrenim Durum Belgesi
  • Sağlık Raporu
  • Adli Sicil Kaydı
  • Kan Grubu Kartı

Belgeleri ibraz ettikten sonra teorik sınav aşaması başlar.

Teorik Sınav

Teorik sınav toplamda 50 sorudan oluşan ve her sorunun 2 puan değerinde olduğu bir aşamadır. Minimum 35 soruya doğru cevap verebilen adayların bu aşamadan başarılı sayıldıkları bilinmektedir. Teorik sınavda geçme notu 70’tir. Teorik sınavı geçen adaylar daha sonra 12 saatlik direksiyon eğitimi alarak direksiyon sınavına hazırlanır.

Pratik Sınav

Direksiyon sınavı olarak da bilinen pratik sınavda adaylardan trafikte araç kullanmaları, 25 metre geri gitmeleri, L ve paralel park yapmaları gibi talepler vardır. Bütün aşamaları tamamlayan ve geçer not alan adaylar sınavdan sonra ehliyet için başvurularını tamamlar. Gerekli harç ve evrak masraflarını yatıran adaylar için Nüfus Müdürlüğü’nde yapılacak son başvuru ile ehliyet alma süreci tamamlanır.

Hukuki Uyarı: Burada yazılan içerik bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle öneri ve tavsiye niteliğinde değildir! Sitemizde bilgilendirme kaynaklı yaşanacak bir problem ve zarar nedeniyle sitemiz kesinlikle sorumlu değildir. Mutlaka konuyla ilgili detaylı araştırma yapmalısınız!