Norveç’in Svalbard Takımadaları, tüm dünya vatandaşlarına sınırsız bir şekilde kucak açıyor. Herhangi bir şekilde vize istemeyen bu takımadalar, dünyanın neresinden olursa olsun tüm kişilere sınırsız oturum ve çalışma izni hakkı sunuyor. Bu da kuzeyin en görkemli ülkelerinden birisi olan Norveç’i cazip kılıyor.

Svalbard Vizesi Nedir?

Svalbard anlaşması kapsamında düzenlenen ve tamamen vizesiz bir bölge olan Svalbard takımadaları için düzenlenen vizenin adıdır. Her ne kadar vize ismi birçok kişiyi korkutsa da aslında bu tamamen formalite icabı yapılan bir işlemdir. Fakat Svalbard Takımadalarına gidebilmek için yine de Schengen Vizesi sahibi olmalısınız. Bunun temel sebebi bu adalara gidebilmek için Norveç’in başkenti Oslo’dan aktarma yapmanızdır. Yapacağınız aktarma sırasında ülkeye giriş yapabilmeniz için sizden Schengen Vizesi isteyecekler.

Svalbard vizesi kapsamında dünyanın neresinden olursanız olun bu takımadalarda yaşayabilir ve çalışabilirsiniz. Bunun için Norveç ya da Avrupa Birliği vatandaşı olmanıza da gerek yok. Dolayısıyla adalara gelip, kendinize bir iş ayarlayarak yeni bir yaşama adım atabilirsiniz.

Takımadalarda Norveç egemenliğinden söz etsek de tamamen bu ülkenin yasaları geçerli diyemeyiz. Bu noktada esneklik sağlayan Svalbard, adalarda bazı yasaları esnetmiştir.

Svalbard’da Yaşam

Norveç’in en kuzeyinde olan bu takımadalarda yaşam şartları oldukça çetindir. Svalbard’da yılın belli dönemleri tamamen karanlık dönem yaşanır. 1 Ekim ile 28 Şubat arasındaki dönemde tamamen karanlık bir dönem yaşanıyor. Bu zaman dilimi içerisinde kuzey ışıklarını görebilirsiniz. 1 Mart ile 16 Mayıs arasında ise alacakaranlık dönem yaşanıyor. 17 Mayıs ile 30 Eylül arasında ise tam gündüz hali yaşanıyor. Dolayısıyla Svalbard’da yaşamak istiyorsanız bunları göz önünde bulundurabilirsiniz.

Svalbard ile ilgili ilginç bir bilgi de takımadalarda hiçbir virüs ve bakteri bulunmuyor. Bunun temel sebebi soğuk havanın hakim olmasıdır. Bu da burada yaşayanların hiç hasta olmadığını bize gösteriyor. Fakat buradan başka bir noktaya gittiğinizde ise genellikle hastalık kaçınılmaz oluyor.

Eski dönemlerde madencilik yapılsa da zaman içerisinde bu faaliyetler önemli ölçüde azalmış. Şimdilerde ise daha farklı iş alanlarında çalışmalar takımadalar kapsamında yürütülüyor. NASA’nın burada üssü bulunuyor.

Hukuki Uyarı: Burada yazılan içerik bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle öneri ve tavsiye niteliğinde değildir! Sitemizde bilgilendirme kaynaklı yaşanacak bir problem ve zarar nedeniyle sitemiz kesinlikle sorumlu değildir. Mutlaka konuyla ilgili detaylı araştırma yapmalısınız!