Babalık doğum izni eşi doğum yapan erkelere, devlet tarafından yasal olarak tanınan izindir. Hem özel sektörde hem de kamu kurum ve kuruluşlarında görev alan erkekler, kendilerine tanına bu izin hakkında yararlanabilir. Tabi özel sektör ve kamu çalışanları arasında babalık iznine dair bazı farklılıklar söz konusudur.
Babalık Doğum İzni Nedir?
Babalık izni en basit ifadeyle baba olan kişilere, doğumdan hemen sonra tanınan ücretli izindir. Kişinin bu süreçte kullandığı izinden dolayı maaşında herhangi bir kesinti uygulanmaz. Doğum yapan kadınlara tanınan, doğum izni aynı şekilde eşlerine de tanınır. Tabi kadınlara tanınan doğum izni kadar fazla değildir. Bu yüzden de babalık iznin kaç gün olduğu ve yararlanmak için neler yapılması gerektiği, merak edilen detaylar arasındadır.
Babalık Doğum İzni Kaç Gün?
Erkekler için doğum izni kaç gün sorusuna cevap verirken kamu çalışanları ve özel sektör çalışanları olarak ayrım yapmamız gerekir. Anayasanın 657 sayılı kanunda yer alan 104. maddeye göre memurlara babalık izni 10 gündür. Aynı şekilde anayasanın 4857 sayılı kanununda yapılan düzenlemeye göre baba olan özel sektörü çalışanları için doğum izni 5 gündür. Sözleşmeli personel olarak görev alan kişilerin babalık izni ise 2 gündür. Daha önce de bahsettiğimiz gibi babalık izni, kişilerin maaşından kesinti yaratmadığı gibi aynı zamanda yıllık izinlerinden de düşmez.
Babalık İzni Ne Zaman Başlar?
Öncelikle babalık izninde iş günü gibi bir ibare bulunmaz. Yani özel günler, resmi ve dini tatiller bu özel günden aynı şekilde düşer. Doğum izni, eşiniz doğum yaptığı anda başlar. Mesai saatleri dışında gerçekleşen doğumlarda izin, bir sonraki mesai ile birlikte başlar. Sizler resmi olarak doğum ile birlikte izni hak etmiş olursunuz.
Babalık Doğum İzni Nasıl Alınır?
Özel sektör veya memur babalık izni başvuruları için kişileri çalıştıkları kuruma dilekçe yazması gerekir. Dilekçenin içerisinde izni talep eden kişinin ismi ve soy ismi, doğum yapacağı veya yaptığı tarih ve imza yer almalıdır. Yasal bir hak olduğu için hiçbir kurumun bu başvuruyu reddetme hakkı bulunmamaktadır.
Hukuki Uyarı: Burada yazılan içerik bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle öneri ve tavsiye niteliğinde değildir! Sitemizde bilgilendirme kaynaklı yaşanacak bir problem ve zarar nedeniyle sitemiz kesinlikle sorumlu değildir. Mutlaka konuyla ilgili detaylı araştırma yapmalısınız!