Köylerde yapı ruhsatı almak isteyenler için bu içerikte yapı ruhsatına nasıl sahip olunacağından söz etmek gerekiyor. Umarız faydalı bir içerik olur.

Köyde yaşayanlar, köyde hayat kurup çiftçilik ile uğraşmayı seçebilir. Günümüzde bazı binalar yapı ruhsatı olmadığı için kaçak yapı olarak görülebiliyor. Kaçak yapıların önüne geçmek için yapılması gereken şey yapı ruhsatına sahip olmak. Yapı ruhsatı almayan vatandaşların binaları yıkılma riskiyle karşı karşıya kalıyor.

Köylerde Yapı Ruhsatı Almak için Gerekli Belgeler

Köylerde yapı ruhsatı almak için gerekli bazı belgeler bulunuyor. Bu belgeler ile birlikte vatandaşlar yapı ruhsatına sahip olarak kaçak yapının önüne geçebilir. Bu belgeler arasında yapı izin dilekçesi, nüfus cüzdanı, koordinatlı plan örneği, ikametgah belgesi, tapu belgesi ve Köy İhtiyar Heyeti kararı bulunuyor. Belgeler bölgeden bölgeye değişiklik gösterebilir. Bundan dolayı öncelikli olarak bilgi almak gerekiyor.

Köylerde Yapı Ruhsatı Nasıl Alınır?

Yapı ruhsatına sahip olmak isteyen bir vatandaş bu belgeler ile birlikte nereye başvuru yapacağını araştırabilir. Bunun için İl Özel İdaresi veya yapı ilçede bulunuyor ise İlçe Özel İdaresi’ne başvurulmalı. Şunu belirtmek istiyoruz ki başvuru yapmadan önce kuruma müracaat edip gerekli belgelerin neler olduğunun sorulması gerekiyor. Farklı belge gereksinimleri de olabilir.

Köylerde Ruhsata Tabi Olmayan Yapılar

Köylerde ruhsata tabi olmayan bazı yapılar mevcut. Bu yapılar hakkında bilgi sahibi olan vatandaşlar hangi yapıların kaçak sayıldığını ve bu doğrultuda hangi yapılar için ruhsat alınması gerektiğini daha iyi bilir. Köy ve obaların veya bu çevrede köy nüfusuna kayıtlı olanlar, kısacası köyde yerleşik olarak yaşayanlar için yapı ruhsatı alma ihtiyacı bulunmuyor. Bununla birlikte tarım ve hayvancılık için inşa edilen yapılar ve yapı eklentileri için yapı ruhsatı alınmasına gerek duyulmuyor.

Köylerde Yapı Ruhsatı Ücreti

Köylerde yapı ruhsatı almak için ne kadar para gerektiği konusunda da bilgi sahibi olunmalı. Yapı ruhsatı alırken 1.000 metrekareye kadar metrekare başına 11,75 TL alınıyor. İmar durum belgesi ise 66 TL olarak yer alıyor.

Hukuki Uyarı: Burada yazılan içerik bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle öneri ve tavsiye niteliğinde değildir! Sitemizde bilgilendirme kaynaklı yaşanacak bir problem ve zarar nedeniyle sitemiz kesinlikle sorumlu değildir. Mutlaka konuyla ilgili detaylı araştırma yapmalısınız!