Şeker hastalığı, insan hayatını olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır. Tip-1 ve Tip-2 vb. şeklinde ayrılan şeker hastalığı, ilgili kurumun vereceği rapor ile sabitlenebilir. Şeker hastası heyet raporu kavramı da bu noktada önemli olmaktadır.
Şeker hastası heyet raporu alınırsa kişi belirli bir oranda engelli sayılır. Bu da çalışma süresine ve emekliliğe doğrudan etki eder. Ayrıca emeklilik süresince alacağı maaşın da etkilenmesi söz konusu olabilir.
Şeker Hastası Heyet Raporu Nasıl Alınır?
Şeker hastası heyet raporu verilen kişilerin belirli oranlarda engellilik durumları ortaya çıkar. Bu da hem doğrudan hem de dolaylı hakların kendisine tanınması anlamına gelir. Tip’lere göre ayrılan şeker hastalığında en yoğun Tip olan Tip-1 yüksek yüzdeli rahatsızlıkların başında geliyor. Tip-1 diyabet hastalığı sabit olan kişinin engel durumu genellikle yüzde 30 ila 40 arasında değişkenlik gösteriyor. Tip-2 diyabetlilerde ise yüzde 20’lik bir engel durumu söz konusu olabilmektedir.
Şeker hastası heyet raporu için ilgili hastaneye başvuru yapmalısınız. Ardından kurula sunacağınız evraklar ile heyet raporu almak için gerekli adımları atmalısınız. Tüm bu aşamalardan sonra size verilen rapor ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yapılmalıdır. Son karar SGK heyeti tarafından verilir. Eğer kişinin iş kaybı yüzde 60 düzeyindeyse bu kişi malulen emekli olur. Ancak yüzde 20 gibi bir orandaysa da çalışma hayatı devam eder. Ancak kişinin daha erken yaşta emekli olabilmesinin de yolu açılır.
Ancak bu noktada kişinin en az 10 yıllık çalışma ve emeklilik primi yatırma şartı aranmaktadır. Kişinin herhangi bir sosyal güvencesi yoksa ve prim yatırılmadıysa emekli olması söz konusu değildir. SGK Maluliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliğinde konu ile ilgili olarak tüm bilgiler yer alıyor.
Şeker Hastası Heyet Raporu Alan Kişi Hangi Haklardan Yararlanır?
Şeker hastası heyet raporu alması uygun görülen kişiler emeklilik ve çalışma sürelerinin kısalması gibi haklardan yararlanmanın yanı sıra, sosyal alanda da pozitif ayrım tarafından kalırlar. Bu noktada engelli kimlik kartı ile yapacakları başvurular ile indirimli otobüs kartı, engellilerin kullanabildiği tesis gibi yan hakları da alabilirler.
Hukuki Uyarı: Burada yazılan içerik bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle öneri ve tavsiye niteliğinde değildir! Sitemizde bilgilendirme kaynaklı yaşanacak bir problem ve zarar nedeniyle sitemiz kesinlikle sorumlu değildir. Mutlaka konuyla ilgili detaylı araştırma yapmalısınız!