Bankalar kişilere bazı hizmetler sunar. Bankaların sunduğu hizmetler arasında teminat mektubu da bulunmaktadır. Teminat mektubu nedir? Ne işe yarar? Neden kullanılır? gibi sorular birçok kişinin merak ettiği konular arasında yer alır. Bütün bu soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.
Teminat mektubu, kişilerin ödemeleri bankalar tarafından güvence altına alabilmesi için verdiği belgedir.
Teminat Mektubu Nedir?
Teminat mektubu bankalar tarafından gerçek kişi ya da tüzel kişilere verilen bir belgedir. Teminat mektubu herkes için bir güvence belgesi olarak adlandırılmaktadır. Teminat mektubu herhangi bir iş için belirlenmiş şartlarda yapılacağını ve alınan borcun belirtilen sürede ödeneceğini gösterir. Teminat mektubu nasıl kullanılacak sorusu da birçok kişi tarafından merak edilen bir konudur.
Kişiler bankadan alacağı borç ya da yapacağı bir işten dolayı bankalardan teminat mektubu alabilir. Bu belgede belirlenen süre içinde yapacağı işi yapması ve aldığı borç parayı ödemesi gerekir. Bankalar müşterilerinin borçlu ve yükümlü olduğu işi yaptırmak adına teminat mektubu kullanır. Teminat mektubunda taraflar vardır. Bu taraflar ise;
- Lehtar
- Muhatap
- Banka’dır.
Teminat Mektubu Nasıl Alınır?
Teminat mektubu almak isteyen bireyler ilk iş olarak herhangi bir bankaya başvuru yapması gerekir. Bankalardan alınan teminat mektuplarının çeşitleri bulunuyor. Bunlar;
- Süreli olan teminat mektubu
- Süresiz olan teminat mektubu
- Kesin teminat mektubu
- Geçici olan teminat mektubu
- Avans teminat mektubu
Teminat mektubu almak isteyen kişilerin hangi amaç ile bu belgeye sahip olmak istediği de önemli bir konudur. Teminat mektubu almak isteyen kişilerin bankaya bu belgeyi neden almak istediklerini ve ne için gerekli olduğunu bildirmek zorundalar. Teminat mektubu için başvuru yaptığınız bankalar bu durumu belli kriterlere göre değerlendirmeye alırlar, teminat mektubunu ya verir ya da vermez.
Teminat Mektubunun Masrafı Var Mı?
Teminat mektubu için verilen ücret komisyon olarak bilinmektedir. Bu ücret her bankada değişkenlik gösterir. Aynı zamanda garanti edeceğiniz iş ve ücrete göre değişebilir. Teminat mektubu ücreti dönemsel olarak da değişkenlik gösterebilmektedir. Bu değişim %1 ile %5 arasında gerçekleşir. Teminat mektubunun komisyon ücreti BDDK’nın denetimi altındadır.
Hukuki Uyarı: Burada yazılan içerik bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle öneri ve tavsiye niteliğinde değildir! Sitemizde bilgilendirme kaynaklı yaşanacak bir problem ve zarar nedeniyle sitemiz kesinlikle sorumlu değildir. Mutlaka konuyla ilgili detaylı araştırma yapmalısınız!