Köylerin sınırları kentlere yaklaştıkça tarlaya imar izni gibi bir konu ile ilgili olarak birçok kişi araştırma yapıyor. Bunun yanı sıra birçok kişi de kentten köye dönüş yapıyor ve ev yapmak için tarlalarını kullanmak istiyorlar. Bu noktada tarlaya imar izni alabilmek için birçok işlem yapmak gerekebiliyor.

Tarlaların en büyük özellikleri yalnızca tarım için ayrılmış bölgeler olmasıdır. Kısacası bu alanlarda herhangi bir inşaata izin dışında müsaade edilmiyor ve kendi adınıza bir yer olsa dahi ilgili kurum tarafından kaçak statüsünde değerlendirilerek yıkım işlemi gerçekleştiriliyor. İnşaat yapılacak ve imar izni alınacak tarla için devlet tarafından bazı sınırlar belirlenmiştir. Bunları şöyle açıklayabiliriz:

  • İnşaat yapılacak kat sınırı 5 olarak belirlenmiştir
  • İmar alanı maksimum 250 metrekare olarak tespit edilmiştir.
  • Saçak ile taban seviyesinin 6,50 metre olması gerekiyor.
  • İnşaatın en yol veya parsel sınırına en fazla 5 metre yakın olması gerekiyor.

Tarlaya imar izni almak istiyorsanız öncelikli olarak oranları bilmelisiniz. Konu ile ilgili olarak devlet tarafından belirlenen ve alakalı kanun maddesinde tarlaya oranla yüzde 5 oranında inşaat yapılabilmektedir. Yani tarlanıza oranlarsak 10 dönümlük yerinizin yalnızca 500 metresine ev yapabilirsiniz.

Ancak siz yüzde 5 sınırlarını aştınız ve inşaatı kontrole gelen ekibin tespiti sonrasında aşılan sınır kaçak olarak nitelendirilir. Bu da ilgili alanın traşlanması anlamına geliyor.

İmar İzni Nasıl Alınır?

Tarlanın imar izni alabilmesi için öncelikle cins değişikliği yapılması gerekiyor. 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu çerçevesinde yapılan bu değişiklik kapsamında:

  • 1/1000 ölçekli imar planı içerisinde kalmak,
  • Arazinin yapılaşmaya açık bir alanda bulunması,
  • 1/1000 ölçekleri içerisinde görülen tarlanın niteliğinin değiştirilerek arazi olarak yeniden tanımlanmasının sağlanması

gibi birçok konuda değişiklik yapılması gerekmektedir. Bu noktada gerekli belgeler ise:

  • Gayrimenkul kime aitse o kişide bulunan tapu senedi
  • Gayrimenkul sahibinin ya da kanuni temsilcisinin nüfus cüzdanı
  • Gayrimenkulün cinsinin değişmesi için yapı kullanım belgesi, yapılacak işlemin herhangi bir sakıncası olmadığını gösteren ilgili belediyeden ya da valilikten alınan izin belgesi

Bu belgeler alındıktan sonra ilgili kuruma başvuru yapılabilir.

Hukuki Uyarı: Burada yazılan içerik bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle öneri ve tavsiye niteliğinde değildir! Sitemizde bilgilendirme kaynaklı yaşanacak bir problem ve zarar nedeniyle sitemiz kesinlikle sorumlu değildir. Mutlaka konuyla ilgili detaylı araştırma yapmalısınız!