Tekne insanlar için çok önemli bir tutku. Üstelik Türkiye gibi üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkede yaşıyorsanız çok daha önemli bir hale geliyor. Ailesi ve arkadaşları yanındayken tekne ile açılmak ya da profesyonel olarak tekne kaptanlığı yapmak isteyen kişilerin ehliyet alması gerekli. Aksi halde bu özel araçların kullanımı mümkün olmamakta.

Bildiğiniz gibi karada ilerleyen araçların neredeyse tamamı için ehliyetler bulunuyor. Ehliyet sahibi olmadan araç kullanmak hem kendi hem de diğer insanların canını tehlikeye atmak oluyor. Tekne ehliyeti için de aynı durum geçerli. İnsanlar tekne ehliyetleri olmadan tekneyle açıldıklarında herkesin hayatını tehlikeye atıyorlar.

Tekne Ehliyeti Hangi Tekneler İçin Gerekli?

Tekne kullanımı için gerekli olan belge tekne ehliyeti ya da Amatör Deniz Belgesi (ADB) olarak isimlendirilir. Bunun yanı sıra bazı teknelerde gemi telsizleri bulunmaktadır. Telsiz bulundurulan bir tekneyi kullanmak isterseniz tekne ehliyetine ek olarak Kısa Mesafe Telsiz Operatörü Telsiz Belgesi (KMT) sahibi de olmanız gerekmektedir.

Teknede taşınan yolcu sayısı 12’den fazla ise teknelerde telsiz yer almasa dahi Kısa Mesafe Telsiz Operatörü Telsiz Belgesi şartı aranmaktadır. Teknenin boyu 2,5 metreden büyük, 24 metreden küçük ise bu belgelerin alınması gerekli olmaktadır. Ayrıca alınan belgeler ticari amaçlı kullanılmamaktadır. Ticari teknelerde görev almak isteyen kişilerin Seaman’s Book olarak isimlendirilen yeterlilik belgesini alması gerekmektedir.

Tekne Ehliyeti Nasıl Alınır?

Tekne ehliyetlerine bir an önce kavuşmak isteyen kişiler ilk olarak eğitim kayıtlarını yaptırırlar. Kayıt sonrasında uzun süreli eğitimlere başlanacaktır. Eğitimlerde teorik bilgiler verilirken bu bilgilerin uygulaması da tekne üzerinde gerçekleştirilir.

Alınan eğitimlerden sonra ehliyet için sınava girilmesine gerek olacaktır. Sınavda başarılı olan bireyler ehliyetler için belirlenen harç bedellerini yatırdıktan sonra Liman Müdürlüğü’nden tekne ehliyetlerini alabilirler.

Tekne Ehliyeti Almanın Şartları Neler?

Başvuran kişiler tekne ehliyeti almak için 18 yaşını doldurduklarında gerekli şartları da tamamlamış olurlar. Tekne kullanımına engel olacak fiziksel bir problem bulunmuyorsa ehliyetler kolay bir şekilde alınır. Başvurular sırasında hastanelerden ya da özel sağlık kuruluşlarından alınan sağlık raporları da sunularak işlemler tamamlanır.

Hukuki Uyarı: Burada yazılan içerik bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle öneri ve tavsiye niteliğinde değildir! Sitemizde bilgilendirme kaynaklı yaşanacak bir problem ve zarar nedeniyle sitemiz kesinlikle sorumlu değildir. Mutlaka konuyla ilgili detaylı araştırma yapmalısınız!