Üniversite öğrencilerinin Amerika Birleşik Devletleri’nde yaz tatili boyunca hem çalışıp hem de gezebilmelerine olanak tanıyan bir programdır. Bu programdan yalnızca öğrenim süresince yararlanılabilir. Work and Travel Vizesi de bu noktada devreye girmektedir. Özel olarak düzenlenen ve J1 olarak da bilinen bu vize türüne başvurmak için gerekli şartları taşımak oldukça önemlidir.

1961 yılından bu yana varlığını sürdüren Work and Travel, yetkili kurumlarca sürdürülen bir program olması ile öne çıkıyor. Work and Travel vizesi için Amerika Başkonsolosluğu ya da Ankara’daki Amerikan Büyükelçiliği’nden gerekli başvuruları yapabileceğiniz gibi sizin adınıza bu başvuruları bizzat yürütecek sponsorları da kullanabilirsiniz.

Work and Travel Vizesi İçin Gerekli Belgeler

Work and Travel için yapacağınız vize başvurusu sonrasında öncelikle konsolosluk yetkilileri ile görüşme gerçekleştirmek zorundasınız. Bu görüşmelerde size konu ile ilgili sorular sorulacaktır ve makul cevapların alınması sonrasında genellikle vize başvurusu onaylanmaktadır. Work and Travel vizesi için gerekli evrakları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • DS 160 Formu – Elektronik ortamda doldurulur
  • DS 2019 Belgesi – Yaz boyunca kullanabileceğiniz çalışma belgesi,
  • SEVIS Dekontu – gerekli harçların ödendiğine dair dekont
  • 5×5 boyutlarına sahip biyometrik fotoğraf
  • Halihazırda elinizde bulunan pasaport
  • Kapalı ve mühürlü bir zarfta okulunuz tarafından verilen İngilizce transkript belgesi

Work and Travel Vize Görüşmelerinde Ne Sorulmaktadır?

Amerika Birleşik Devletleri’nin en fazla dikkat ettiği nokta kişilerin programı kullanarak ülkeye giriş yapması ve bir daha kendi ülkelerine dönmemesidir. Bu noktada kişilerin hassas olup, olmadığını ölçmek ve onları derecelendirmek için Work and Travel vizesi görüşmesine davet etmektedirler. Work and Travel vizesi bitişi itibari ile ülkeye dönmeyen kişiler bir daha ABD vizesi alamazlar. Bunun yanı sıra insan kaçakçılığı konusunda belgeleri imzalatan ve bu konuda da ciddi sorular soran konsolosluk yetkilileri eğer tatmin edici bir cevap alamazlarsa ya da size ikna olmazlarsa vize başvurunuza direkt olarak ret yanıtını verebilirler.

Eğer bir firma aracılığıyla bu programa katılacaksanız konu ile ilgili olarak bilgi alınız. Görüşmede ne sorulduğu, nasıl davranılması gerektiği gibi konularda firmanız size gerekli bilgileri mutlaka aktaracaktır.

Hukuki Uyarı: Burada yazılan içerik bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle öneri ve tavsiye niteliğinde değildir! Sitemizde bilgilendirme kaynaklı yaşanacak bir problem ve zarar nedeniyle sitemiz kesinlikle sorumlu değildir. Mutlaka konuyla ilgili detaylı araştırma yapmalısınız!