Benzin ya da Akaryakıt İstasyonu işletmek isteyen pek çok girişimci için ruhsat alma süreçlerini titiz bir şekilde değerlendirmek gerekir. Bu çerçevede aşama aşama ilerleyerek ruhsatınızı alabilirsiniz. Genellikle mühendislik firmaları aracılığıyla alınan ruhsat için siz de ister bir mühendislik firması aracılığıyla ister kendi çabalarınızla benzin istasyonu ruhsatı alabilirsiniz.
Benzinlik Ruhsatı Alma Süreci
Benzin istasyonu ruhsatı için öncelikle belediyeye Çalışma Ruhsatı talebinde bulunmalısınız. GSMİ Kurulu tarafından Yer Seçimi – Tesis İzni Kararı’nın olumlu olması durumunda Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü tarafından ‘İtfaiye Onaylı Avan Proje’’nin Gayri Sıhhi Müessese Mevzuatı kapsamında onay verilir.
Benzin İstasyonu ruhsatı alınırken ‘İnşaat İzni’ de alınması gerekmektedir. Bu kapsamda mimari ve tesisat projeleri ile zemin emniyeti ile ilgili raporların da ibrazıyla İlçe/İlk Kademe Belediyeleri nezdinde imar birimine başvuru yapılmaktadır. Gerekli belgelerin imzalanması sonrasında ‘İnşaat İzni’ verilmektedir. İnşaat tamamlandıktan sonra ‘Yapı Kullanma İzni – İskân Belgesi’ alınarak İlçe/İlk Kademe Belediyesi nezdinde başvurular yapılmaktadır.
Son aşamada alınan İş Yeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı ile birlikte benzin istasyonu çalışmaya başlar. Bu aşamada bir LPG Sorumlu Müdürü bulundurulması zorunludur. Aksi takdirde ruhsat alınsa da faaliyete başlanamaz. (Bu şart LPGli istasyonlar için geçerlidir.)
Akaryakıt İstasyonu için Ruhsat Şartları
Benzinlik Ruhsatı almak için arazinin belli başlı koşulları taşıması gerekmektedir. Bu çerçevede arazi ‘Tarım Arazisi’ vasfına sahip olmamalıdır. Öte yandan su toplama havzası içerisinde yer alan arazilere benzinlik kurma izni verilmemektedir. Arazinin en az 1600 m2 olması ve yola uzaklığının belli standartlarda olması şarttır. Bu çerçevede uzaklık sınırları şu şekildedir;
- Belediye sınırlarında 40 metre
- İl Özel İdaresi sınırlarında 45 metre,
- Bölünmemiş yolda 50 metre yola cephesi bulunmalıdır.
Uzaklık bakımından ise;
- Belediye sınırlarında kavşağa 100 metre,
- İl Özel İdaresi sınırlarında ve bölünmüş yolda 100 metre,
- Bölünmemiş yolda 150 metre ve şehir içi yollarda 1 kilometreden az olmamalıdır.
Hukuki Uyarı: Burada yazılan içerik bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle öneri ve tavsiye niteliğinde değildir! Sitemizde bilgilendirme kaynaklı yaşanacak bir problem ve zarar nedeniyle sitemiz kesinlikle sorumlu değildir. Mutlaka konuyla ilgili detaylı araştırma yapmalısınız!