Çekme Belgeli Araç, trafik kanunlarına göre tüm araçların sigorta ya da çekme belgesine sahip olmasından kaynaklanır. Bu belge aracın trafikte kullanılmadığı durumlarda vergi muafiyetinden faydalanmak adına tercih edilmektedir. Başvuru işlemlerinin ücretsiz olacağı bu belge yol vergisi ve sigortadan muafiyet anlamı taşır.

Çekme Belgesi Neden Alınır?

Motorlu taşıtların trafiğe çıkmayacağı durumlarda aracın bütün yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekir. Bu çerçevede vergi yükümlülükleri ve diğer ödemeler yapılmak zorundadır. Ancak aracın kullanılmadığı hallerde bu sorumluluktan kurtulmak mümkündür. Burada yapılması gereken tek şey ‘Çekme Belgesi’ alınmasıdır. Çekme Belgesi olan araçlar sigorta ödemesi ve yol vergisi yapmayacağından çok önemli avantajları da beraberinde getirmektedir.

Çekme Belgeli Araç Satın Alınır mı?

Araç satın almak istiyorsanız çekme belgesi ile alakalı detayları dikkate almanızda yarar vardır. Özellikle de çekme belgesinin mevcudiyetinin araç devri konusunda engeller teşkil edeceğini unutmamalısınız. Çekme belgesi olan bir aracın alınması için muayeneden geçmesi, borçlarının ödenmesi, noterden tasdik ettirilmesi ve yeni plaka ile ruhsat alınması gerekmektedir. Tüm bu aşamalar tamamlandığında çekme belgesi olan aracın trafikte seyretmesi mümkün olacaktır.

Aracınıza Çekme Belgesi Almak için Neler Yapmalısınız?

Aracınızın çekme belgesi olsun istiyorsanız Trafik Şube Müdürlüğü’ne bilgi vermeniz gerekmektedir. Yapacağınız bildirimle çekme belgesi almanız mümkündür. Başvurunuzu yaparken aşağıdaki belgeleri ibraz etmelisiniz.

  • Tescil Belgesi
  • Tescil Belgesi Müracaat Formu – 2 Adet
  • Dilekçe
  • Nüfus Kâğıdı
  • Vergi Dairesinden Borcu Yoktur Kâğıdı
  • Plaka
Hukuki Uyarı: Burada yazılan içerik bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle öneri ve tavsiye niteliğinde değildir! Sitemizde bilgilendirme kaynaklı yaşanacak bir problem ve zarar nedeniyle sitemiz kesinlikle sorumlu değildir. Mutlaka konuyla ilgili detaylı araştırma yapmalısınız!