Müslüman vatandaşlarımız 5 vakit namaz kılmadan önce nasıl abdest alıyor iseler, cenaze namazına iştirak ettikleri zaman da aynı yöntem ile abdest alırlar. Diyanet İşleri Başkanlığı’na en çok sorulan sorular arasında olan Cenaze namazı nasıl kılınır? Cenaze namazı abdestsiz kılınır mı? gibi soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Cenaze namazı, şartları bakımından 5 vakit kılınan namazlar gibidir. Cenaze namazında taharet, kıbleye dönmek, setr-i avret ve niyet şartlarına dikkat edilir. Cenaze namazının abdestsiz kılınması caiz değil. Fakat günlük yoğun tempodan dolayı abdest alırken cenaze namazını kaçırması gibi bir durum söz konusu ise teyemmüm ederek cenaze namazını kılabilir.

Cenaze Namazının Hükmü Nedir?

Müslümanların kesinlikle yapması gerekenler arasında olan cenaze namazıdır. Müslümanların vefat eden din kardeşlerine karşı yerine getirmesi gereken dini sorumlulukların başında cenaze namazı kılınması ve bunun için gerekli hazırlıkların yapılması gelir. Vefat eden kişinin kadın ya da erkek olsun sadece bir kişinin bile bu namazı kılması farzı yerine getirmiş olur.

Cenaze namazı, Allah’a sena, peygamber efendimize salat ve ölü için dua etmekten ibarettir. Kur-an’ı Kerim’de geçen tevbe,9/84 ‘’Onlardan ölen hiçbirinin (cenaze) namazını kılma ve kabrinin başında durma. Zira onlar Allah’ı ve Resulü’nu inkâr edip ve fasık olarak öldüler.’’  Ayetinde cenaze namazının farz olduğuna işaret eder.

Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?

Cenaze namazında rükû ve secde yoktur. Rükünleri kıyam ve tekbirdir. Cenaze namazında başlangıç tekbiri ile beraber dört adet tekbir bulunur. Selam vermek vaciptir. Sünnetler ise Allah’a hamd ve sena etmek, peygamber efendimize salat ve selam getirmek hem ölü için hem de Müslümanlar için dua etmekten oluşur.

Cenaze namazı kılınması için cenazeye karşı ve kıbleye doğru saf tutulur ve niyet edilir. İmam ve cemaat tekbir alarak ellerini bağlar ‘’celle senaük’’ cümlesinin ardından ‘’Sübhaneke’’ duası okunur. Hemen akabinde eller kaldırılmadan tekbir alınarak ‘’Salli-Barik’’ duaları okunur. Ve eller kaldırılmadan bilenlerin cenaze duasını, bilmeyenler ise dua niyeti ile ‘’Fatiha’’ suresi ya da başka bir sure okunur. Dördüncü ve son tekbirden sonra sağa ve sola selam verilmektedir ve cenaze namazı tamamlanır.

Hukuki Uyarı: Burada yazılan içerik bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle öneri ve tavsiye niteliğinde değildir! Sitemizde bilgilendirme kaynaklı yaşanacak bir problem ve zarar nedeniyle sitemiz kesinlikle sorumlu değildir. Mutlaka konuyla ilgili detaylı araştırma yapmalısınız!