Formasyon eğitim fakültesinden mezun olmadığı halde öğretmen olmak isteyenlerin alması gereken bir belgedir. Lisans eğitimini tamamlayan ve öğretmenlik yapmak isteyen kişilere, öğretmenliğe dair teknik bilgilerin verildiği bir eğitim sonucunda elde edilen belgedir. Formasyon almayan bireyler, öğretmenlik yapamayacağı için gerekli şartların yerine getirilmesi ve bu belgenin alınması gerekir.

Formasyon Nedir?

Formasyon dilimize formation kelimesinden geçmiş Fransızca kökenli bir isimdir. Genel olarak pedagojik formasyon yerine kullanılan bir sözcüktür. Fen ve Edebiyat fakültesinden mezun olan öğrencilerin, eğitim fakültelerinden mezun olmuş öğrencilerle denk tutulması için aldıkları belgedir. Formasyon eğitimi ile birlikte YÖK’ün ve MEB’in talep ettiği şartları yerine getiren öğrenciler bu belgeyi almaya hak kazanır.

Formasyon Nasıl Alınır?

Formasyon almak isteyen öğrencilerin bazı kuralları yerine gerekir. İlk etapta MEB’in belirlediği lisans programlarından birinden mezun olmuş olması gerekir. Formasyon için ayrıca kişinin üniversiteye giriş puanı, akademik ortalaması, disiplin geçmişi gibi durumlarda göz önünde bulundurulur. Ayrıca öğrencilerin formasyon için belirli bir ücret ödemesi gerekir. Her üniversitenin formasyon için istediği ücret farklı olabilir. Formasyon başvurusu için kişilerin ayrıca tamamlaması gereken belgeler vardır. Bu belgeler:

  • Öğrenci veya mezuniyet belgesi
  • Başvuru formu
  • Vesikalık resim 2 adet
  • Onaylı olarak lisans not durum belgesi
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi ve aslı
  • Ücretin ödendiğine dair dekont

Kimler Formasyon Alabilir?

Formasyon başvurusunda bulunabilmeniz için öncelikle formasyon eğitimi almaya hak kazanan bölümlerden birinden mezun olmuş olmanız veya öğrenci olmanız gerekir. Halen okuyan kişilerin en azından 2 yılı tamamlamış olması gerekir. Formasyon eğitimine hak kazanan bölümler, MEB tarafından belirlenmiştir. Kişiler eğer lisans eğitimini tamamlamışsa da 4.00 ortalama üzerinden en az 2.50 ile mezun olmuş olması gerekir. Eğitimini yurtdışında tamamlayan kişilerin ise YÖK tarafından belirlenmiş olan denklik belgesini almış olması gerekir.

Gerekli koşulları sağlayan herkes MEB formasyon başvurusunda bulunabilir ve formasyonunu aldıktan sonra da istediği gibi öğretmenlik yapabilir. AÖF mezun olan kişiler de aynı şekilde gerekli koşulları yerine getirdiği sürece formasyona başvurabilir ve almaya hak kazanabilir.

Hukuki Uyarı: Burada yazılan içerik bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle öneri ve tavsiye niteliğinde değildir! Sitemizde bilgilendirme kaynaklı yaşanacak bir problem ve zarar nedeniyle sitemiz kesinlikle sorumlu değildir. Mutlaka konuyla ilgili detaylı araştırma yapmalısınız!