Kabin memuru, özellikle hava yolu taşımacılığı için önemli kişilerden birisidir. Uçağın yolcu bölümünde güvenli uçuş için gerekli şartları oluşturan, bunun için yolcuları bilgilendiren kişilere kabin memuru adı verilir. Bu işi yapabilmek için kabin memuru sertifikasına sahip olmak gerekmektedir.

Kabin Memuru Sertifikası Nasıl Alınır?

Ülkemizde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş eğitim kurumlarından kabin memuru sertifikası alabilirsiniz. Bunun için “Kabin Ekibi Temel Eğitimi” isimli dersi doğru bir şekilde alıp, ilgili sınavını geçmeniz gerekiyor. Bu eğitim ve sınavı geçen kişilere “Kabin Memuru Sertifikası” verilir ve ticari uçuşların tamamında bu sertifika ile uçabilir. Bu belge olmadan da sivil havacılık ile ilgili ilgili bir firmaya başvuru yapılabilir. Ancak bu sertifikanın alınması şart olduğu için hava yolu şirketleri bu noktada eğitmenler aracılığıyla aynı prosedürü uygular ve eğitim verir. Sonunda yaptığı sınavları geçen kişiler Kabin Memuru Sertifikası alarak, iş başı yaparlar.

Sertifika programı kapsamında aldıkları dersler ile kabin içerisindeki güvenlik önlemlerinin nasıl alınması gerektiği, acil çıkış kapılarının yerleri ve kullanılması konusunda eğitim, hava yolunu kullanan kişilere yaklaşım ve ihtiyaçlarının giderilmesi konularında doğru bir eğitim alarak, Kabin Memuru Sertifikası için adım atılır.

Kabin Memuru Sertifikası İçin Şartlar ve Belgeler Nelerdir?

Kabin memurluğu için bir takım şartlar mevcuttur. Bunların arasında şu şartları sayabiliriz:

  • En az 18 yaşında olmak,
  • Kabin memurluğu için gerekli olan sağlık koşullarını sağlamak ve bunları doktor raporu haline getirtmek (Genel Müdürlük tarafından yetkilendirilmiş bir sağlık kuruluşunun düzenli aralıklarla muayenesinden veya değerlendirmesinden geçmiş olmak),
  • Kabin memurluğu için belirlenen standartlarda vücut ölçülerine sahip olunması (Boy, kilo vb.),
  • Kişilerin ilgili psikolojik testten geçmiş olması gerekmekte,
  • Yurt içi veya yurt dışında asgari 10 yıllık eğitim veren lise veya benzeri okul mezunu olmak
  • İngilizce biliyor olmak.

Kabin memurları işe alım sürecinde de sivil havacılık kuralları çerçevesinde bazı süreçlerden geçmektedirler. Bunları şu şekilde açıklayabiliriz:

  • Mülakat süreci
  • İşe alım süreci
  • Şirket için eğitim süreci
  • Operasyon süreci

Kabin memuru olabilmek için birçok aşamayı geçmeli, doğru bir eğitim sürecini tamamlamalısınız.

Hukuki Uyarı: Burada yazılan içerik bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle öneri ve tavsiye niteliğinde değildir! Sitemizde bilgilendirme kaynaklı yaşanacak bir problem ve zarar nedeniyle sitemiz kesinlikle sorumlu değildir. Mutlaka konuyla ilgili detaylı araştırma yapmalısınız!