Reddiyat, davaların açılması ve giderlerin yapılması amacıyla harç ve masraflardan artan kısım olarak bilinmektedir. Bir dava için işlem yapılmak istendiğinde Adliye veznelerine ödeme yapılması gerekmektedir. Bu ödemeler mahkeme süreçlerinde kullanılır. Ancak giderlerden fazla olan miktar reddiyat olarak isimlendirilir.
Mahkeme süreci tamamlandığında reddiyat olarak bilinen kısım için geri ödeme süreci gerçekleşir. Peki, reddiyat nasıl geri alınır?
Reddiyat Nasıl Geri Alınır?
Dava açma sürecinde masrafları üstlenen kişi dava için gerekli ödemeleri yapmaktadır. Adliye veznesine yapılan ödemeler neticesinde artan paranın saymanlık hesabına aktarılması söz konusudur. Saymanlık, reddiyat olarak bilinen kısmı dava sona erdiğinde ilgilisine iade eder. Reddiyatın geri alınabilmesi amacıyla saymanlık ile iletişime geçmek yeterli olacaktır. Çoğu zaman bu miktar re’sen yatırılmaktadır.
Reddiyat Makbuzu Nedir? Neden Kesilir?
Reddiyat makbuzu, davadan arta kalan miktarın ödenmesi adına kesilen makbuzdur. Başlangıçta ödenen miktarın fazla olan kısmı için kesilen makbuz ile ödemenin yapılması sağlanır. Burada amaç tamamen ödemenin yapılmasını sağlamak ve kontrolü gerçekleştirmektir.
Reddiyat makbuzunun kesilmesi ödemenin gerçekleştirildiği anlamı taşır. Bu makbuzda ilgili İcra Dairesi ya da Mahkeme adının yer aldığı kısımlar vardır. Bu bilgiler doldurulduktan sonra borçlu kişinin bilgileri yazılır. Ödeme tutarı ve tarihi de düzenlenerek makbuz kesilir.
Hukuki Uyarı: Burada yazılan içerik bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle öneri ve tavsiye niteliğinde değildir! Sitemizde bilgilendirme kaynaklı yaşanacak bir problem ve zarar nedeniyle sitemiz kesinlikle sorumlu değildir. Mutlaka konuyla ilgili detaylı araştırma yapmalısınız!