Tasdikname, ülkemizde eğitim sektörü ile özdeşleşmiş bir kelimedir. Tasdikname kelimesi duyulduğunda hep kötü düşünülse de genellikle kötü amaçlı verilmez.

Köken olarak Arapça olan bu kelime, genellikle eğitim kurumlarından herhangi bir sebeple ayrılan kişilere verilmektedir. Okulu bitirmeden kurumdan ayrılan ya da disiplin kurallarına riayet etmemekten dolayı tasdikname verilebilir. Dolayısıyla bu belgede kişinin son eğitim durumu ve neden kurumdan ayrıldığı gibi bilgiler yer almaktadır.

Tasdikname Hangi Noktada İşe Yarar?

Tasdiknamenin üzerindeki bilgilerde kişinin son okulu, sınıfı varsa alanı gibi bilgiler yer alır. Daha sonra kurumdan ne sebeple ayrıldığı da yazılmaktadır. Bu durumda öğrencinin şehir değiştirmek zorunda olması ve bu sebeple okuldan da ayrılması gibi bilgiler yazar. Bu da bir sonraki kurum için aydınlatıcı olur. Dolayısıyla tasdikname bir sonraki okul için gereklidir. Ayrıca belge sayesinde ayrıldığı kurumda aldığı dersleri yeniden almak durumunda kalmaz.

Tasdikname Nereden ve Nasıl Alınır?

Tasdikname yalnızca kayıtlı olduğunuz okuldan alınabilir. Bunun için müdürlüğe bir dilekçe ile başvuru yaparsınız ve tasdikname almak istediğiniz beyan edersiniz. 18 yaşınızı doldurmuş bireyseniz kendi başınıza tüm işlemleri yürütebilirsiniz. Ancak 18 yaşından küçükseniz yalnızca veliniz bu işlemleri yapabilir. Eğitim hayatınız aktif ve sürüyorsa tasdikname alabilirsiniz. Herhangi bir şekilde eğitim hayatınızı noktaladıysanız bu belgeyi alamazsınız. Bu nedenle ilgili konuyu iyi araştırıp, durumunuzu mutlaka sorgulayarak belgeyi alıp, alamayacağınız konusunda bilgi almalısınız.

Tasdikname Diploma Gibi Kullanılabilir mi?

Tasdikname ve diploma taban tabana zıt kavramlardır. Diploma, okulu başarı ile bitirmeniz durumunda verilen ve başarınızı gösteren bir belgedir. Ancak tasdikname kurumdan ayrılış belgesidir. Başka bir deyişle eğitim hayatınızı kısa veya uzun bir şekilde noktaladığınız anlamına gelir. Bu bağlamda diploma gibi kullanılması mümkün değildir.

Belgenin herhangi bir şekilde kaybolması durumunda yeniden çıkartılması da mümkündür. Belgeyi daha önce hangi kurumdan aldıysanız yeniden aynı kurumdan bu çıktıyı temin edebilirsiniz. Tasdikname için en erken bir iş günü öncesinde haber vermeniz gerekmektedir. Belgenin hazırlanması, onaylanması ve tarafınıza verilmesi için geçmesi gereken süre tam olarak bir iş günüdür.

Hukuki Uyarı: Burada yazılan içerik bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle öneri ve tavsiye niteliğinde değildir! Sitemizde bilgilendirme kaynaklı yaşanacak bir problem ve zarar nedeniyle sitemiz kesinlikle sorumlu değildir. Mutlaka konuyla ilgili detaylı araştırma yapmalısınız!