Tükenmişlik sendromu, psikolojik bir rahatsızlıktır. Kişilerde genel olarak duygusal ve duyusal çöküş, olaylara ve durumlara karşı hissizleşme gibi belirtilerle kendisini gösterir. Bu da kişilerin başarı motivasyonunu ciddi ölçüde aşağıya çekerek, başarı konusunda herhangi bir hareket yapmasına engel olmaktadır.
Genellikle rutin bir hayatı olan ve monoton yaşam tarzından bunalan kişilerde görülen tükenmişlik sendromu, ülkemizde son yıllarda tanınmaya başlanan rahatsızlıklardandır. Muhteşem Yüzyıl dizisinde başrol oyuncusu Meryem Uzerli’nin yaşadığı bir durum olması ile ortaya çıkan tükenmişlik sendromu, rapor ile sabitlenerek, hastanın net teşhisi konulabilir.
Tükenmişlik Sendromu Raporu Nedir?
Tükenmişlik sendromu raporu, hastalığın görüldüğü kişilere verilen belgedir. Bu da bazı durumlarda işten çıkartılma gibi olguları engelleyebilir. Bu konu ile ilgili kurumunuzun alacağı aksiyon da oldukça önemlidir. Devlet hastanesinde görevli psikiyatrlar tarafından verilen tükenmişlik sendromu raporu, hastaların haklarını koruması bakımından da oldukça önemlidir.
Tükenmişlik Sendromu Raporu Hangi Hallerde Verilir?
Devlet hastanesindeki psikiyatrların uzun gözlem ve tedavilerine yanıt vermeyen hastalarına tükenmişlik sendromu teşhisi koyması sonrasında ilgili rapor verilebilir. Bu noktada kişinin hem psikolojik hem de fizyolojik değişimlerini inceleyen uzman psikiyatrlar gerekli hallerde bu durumu belgeleyebilirler. Dolayısıyla doktorlar gözlemleri sonucunda tükenmişlik sendromu raporunu verebilir.
Tükenmişlik Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Tükenmişlik sendromu yalnızca psikolojik etkileri olan bir rahatsızlık değildir. Aynı zamanda fizyolojik değişimleri de kendisi ile birlikte getiren hastalıklardan birisidir. Buna göre fiziksel belirtiler arasında:
- Yorgunluk
- Kilo kaybı ya da artışı,
- Sürekli baş ağrısı,
- Aşırı uyku hali ya da uykusuzluk hali
- Solunum güçlüğü
- Enerji düşüklüğü
- Kalp ve damar rahatsızlıklarının ortaya çıkması,
Davranışsal Belirtilerde ise,
- Başarı motivasyonunun düşmesi,
- İş konusunda titiz davranmama
- İşe geç gelme ya da sebepsiz yere hiç gelmeme,
- Eve iş götürmek,
- Karar mekanizmasının düşmesi,
- Alkol kullanımında gözle görülür bir artış,
- Normalden daha fazla çalışma,
- İletişim sırasında kopukluk yaşanması ya da tamamen kesilmesi,
Psikolojik belirtilerde ise,
- Sürekli olarak can sıkıntısı,
- Yaşam keyfinin olmaması,
- Kızgınlık halinin sürekli olması,
- Dikkat eksikliğinin önemli ölçüde artması,
- Aşırı güvensizlik hali,
- Fazlasıyla hayalperest davranma
Hukuki Uyarı: Burada yazılan içerik bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle öneri ve tavsiye niteliğinde değildir! Sitemizde bilgilendirme kaynaklı yaşanacak bir problem ve zarar nedeniyle sitemiz kesinlikle sorumlu değildir. Mutlaka konuyla ilgili detaylı araştırma yapmalısınız!