Türk Ceza Hukuku uyarınca, uzlaştırmacılar, suçun faili ile suçtan zarar gören mağdur arasındaki uyuşmazlığı gidermeyi ve suçun işlenmiş olması nedeniyle oluşan zararın giderilmesi suretiyle mağdurun tatmin edilmesini amaçlayan ve tarafların uzlaşmasına yardım etmekle görevli eğitimli kişilerdir.
Kişinin uzlaştırmacı unvanını alabilmesi için Alternatif Çözümler Daire Başkanlığı tarafından tutulan uzlaştırmacı siciline kayıt olması gerekmektedir. Uzlaştırmacı siciline kayıt olabilmek için belirli koşulları taşımak zorunludur. 05/08/2017 tarih ve 30145 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Ceza Muhakemesinde Uzlaştırma Yönetmeliği’nin 48.maddesinde düzenlenen koşullar şunlardır:
- Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
- Fiil ehliyeti bakımından tam ehliyetli olmak, bir başka ifadeyle ayırt etme gücüne sahip, ergin olmak ve kısıtlı olmamak,
- Kasten işlenmiş bir suçtan mahkûm olmamak,
- Terör örgütleriyle iltisaklı veya irtibatlı olmamak,
- Disiplin yönünden meslekten veya memuriyetten çıkarılmamış ya da geçici olarak yasaklanmamış olmak,
- Üniversitelerin hukuk fakültelerinden mezun olmak ya da hukuk bilgisine programlarında yeterince yer veren siyasal bilgiler, idari bilimler, iktisat veya maliye alanlarında ya da polis akademisinde en az dört yıllık yüksek öğrenim görmüş olmak.
- Avukatlar yönünden baroya kayıtlı olmak,
- Uzlaştırmacı eğitimini tamamlamak ve yazılı sınavda başarılı olmaktır.
Uzlaştırmacı Eğitimi ve Yazılı Sınav
Sözü edilen uzlaştırmacı eğitimi, kişilerin alternatif uyuşmazlık çözümü, müzakere ve iletişim yöntemleri ve becerilerini geliştirmek; mağdur, suçtan zarar gören, şüpheli/sanık ile beraber çalışmanın özel koşulları ve ceza adaleti sistemi hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak amacıyla kişilere yeterlilik kazandırmayı amaçlayan bir eğitim olup üniversitelerin hukuk fakültesi, Türkiye Adalet Akademisi ya da Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir. Bu kuruluşlar Adalet Bakanlığı’ndan izin almak suretiyle eğitim verebilirler. Adalet Bakanlığı tarafından uzlaştırmacı eğitimi vermesine izin verilen eğitim kuruluşlarının listesine Alternatif Çözümler Daire Başkanlığı’nın resmi internet sitesinden erişilebilir.
Uzlaştırmacı eğitimi 36 saat teorik ve 12 saat uygulamalı olmak üzere en az 48 saatlik derslerden oluşmaktadır. Eğitime katılım ve devam zorunludur, haklı bir mazereti olmaksızın derslerin 1/12’sine devam etmeyenlerin eğitim programıyla ilişiği kesilmektedir.
Uzlaştırmacı eğitimini tamamlayan kişilerin uzlaştırmacı siciline kayıt olabilmesi için uzlaştırmacı eğitimi sırasında verilen konuları içeren yazılı sınavda başarılı olması gerekmektedir. Sınav, Adalet Bakanlığı tarafından belirlenen uzlaştırmacı ihtiyaç sayısına göre yapılır ve sınavın yapılacağı yer, tarih ve saati Alternatif Çözümler Daire Başkanlığınca belirlenerek Ceza İşleri Genel Müdürlüğünün internet sayfasından yayımlanmak suretiyle duyurulur.
Hukuki Uyarı: Burada yazılan içerik bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle öneri ve tavsiye niteliğinde değildir! Sitemizde bilgilendirme kaynaklı yaşanacak bir problem ve zarar nedeniyle sitemiz kesinlikle sorumlu değildir. Mutlaka konuyla ilgili detaylı araştırma yapmalısınız!