Hayat standartları, teknoloji ve çağımızın hızlı gelişimi gibi birçok sebep insanların tüketim alışkanlıklarını değiştirmekte ve tercih hakkı tanımaktadır. Bu tercih haklarında önemli kriterler çevre duyarlılığı, sağlık gereksinimleri, inanç gerekleri, hayvanlara duyulan saygı şeklindedir.

Hayvanlara duyulan sevgiden ve doğal kaynakların sınırsız olmadığının fark edilişinden, kaybetmemek için korunma zorunluluğundan insanlar vegan beslenme çeşidine doğru yönelmişlerdir. Vegan beslenme en basit tanım haliyle hayvan kullanımını ve hayvansal herhangi bir ürünü tüketmekteyi reddetmektir diye tanımlanmaktadır. Vegan kişiler hayvanlardan üretilen gıdayı, giyecekleri ve bütün ürünleri tüketmeyi reddeder. Örneğin bu kişiler hayvan testlerinden geçen bakım malzemeleri ve makyaj ürünlerinin kullanılmasını da reddeder çünkü günümüzde hayvanlar üzerinde yapılan vahşi çalışmalar, hayvanlara eziyetin kamuoyuna yansıtılması hayvan dostu kişilerin kabul edilemez bir parçası haline gelmiştir.

Vegan Belgesi / Sertifikası ise hayvan kökenli et ve et ürünlerinin kullanılmasını yasaklayan, et harici hayvansal ürünleri farklılaştırarak, kombine ederek tüketen veya hayvansal ürünleri tümü ile hayatından çıkaran ve tüketici taleplerinin üretilmesi ile tüketim alışkanlıklarının ürün bazında karşılanmasının kurumsal olarak tescil edildiği belgeye verilen isimdir. Yukarıdaki şartların sağlandığı firmalara, iş yerlerine çeşitli araştırmalar sonucunda vegan belgesi verilmektedir.

Vegan belgesinin alınması süreci ilk olarak üretici kuruluşun başvuruyu yapmasının ardından teklif ve sözleşme aşaması ile süreç akışı başlar. Bu aşamalardan sonra denetim ve kontrol aşamasına geçilir. Üretim, ürün, içerek ve aşamaları, görsel ve deneysel metodlar ile kontrol edilerek detaylı araştırmalar sonucunda uygunluğu belirlenir. Denetim ve kontrol aşamasını uygun ve sorunsuz bir şekilde tamamlayan kuruluşa vegan belgesi verilir. Bu sürecin uzunluğu aşamaların onaylanmalarına bağlı olarak başvuru alım, inceleme ve değerlendirme yapılması, uygunsuzluk durumunda sonuçların düzeltilmesi göz önünde bulundurulduğunda 1-3 hafta arasında değişmektedir. Bazı durumlarda bu süre 13 haftaya kadar da uzayabilir.

Vegan sertifikasını almaya hak kazanan kuruluşlar bu belgeyi aldıktan sonra uygunluğun sürdürmelidir. Başvuru ve denetim aşamasında bildirdikleri, beyan ettikleri ve uyguladıkları yapının uygunluğunun sürdürülmesi ve bozulmaması gerekir. Bu tutumun sürdürülmesinden sadece kuruluş sorumludur. Ayrıca belirli aralıklarla kuruluşların uygunluğu da denetlenecektir.

Hukuki Uyarı: Burada yazılan içerik bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle öneri ve tavsiye niteliğinde değildir! Sitemizde bilgilendirme kaynaklı yaşanacak bir problem ve zarar nedeniyle sitemiz kesinlikle sorumlu değildir. Mutlaka konuyla ilgili detaylı araştırma yapmalısınız!