Yüksek mühendis, 4 yıllık temel mühendislik eğitimini tamamlayan kişilerin eğitimlerine devam ederek elde edilen bir unvandır. Mühendislik dallarından herhangi birisini bitiren kişilerin aldıkları unvana ek olarak kişilerin tercih etmesi durumunda alabildikleri bir paye olarak da görülür.

Yüksek Mühendis Olabilmek İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Yüksek mühendis olabilmek için öncelikle temel lisans eğitimini tamamlamış olmanız gerekmektedir. Fakültenizden mühendis olarak mezun olduktan sonra kendi üniversitenizde ya da farklı bir üniversitede yüksek lisansa başlayarak, eğitiminizi devam ettirebilirsiniz. Ancak bunun için de bir takım prosedürler bulunmaktadır. Bunların başında da Akademik Lisansüstü Eğitim Sınavı (ALES) ve Yabancı Dil Sınavı (YDS) gibi aşamaları geçmeniz gerekmektedir. ALES, Dil sınavı ve lisans eğitiminiz sonunda aldığınız diploma notu ortak olarak hesap edilir ve sonucunda başvuru hakkı ile ilgili bilgi alabilirsiniz.

Eğer bu sınavlardaki ilgili barajları aşabilirseniz mühendislik fakültesi bulunan ve sizin de alanınızı kapsayan üniversitelerin her yıl açtığı yüksek lisans programlarına başvurmaya hak kazanırsınız. Ancak bu direkt olarak programa kabul göreceğiniz anlamına gelmez. Her üniversite kendi içerisinde de sınav, sözlü gibi aşamalarla öğrenci alabilir. Bazı durumlarda bu mülakatlar iki aşamalı şekilde de yapılabilir. Tüm bu aşamaların sonunda üniversite ve fakülte tarafından bir liste yayınlanır. Bu listeye girmeyi başarmışsanız size başvuru hakkı tanınmış demektir.

Yüksek Mühendislik İçin Eğitim Süresi

Yüksek mühendis olabilmek için yapacağınız yüksek lisans süresi iki yıldır. Bunun ilk senesi genel olarak ders ve sınav şeklinde geçer. İkinci senesinde ise tez aşamasına geçilir. Bu süre boyunca öğrenci belirlediği konuda tez yazar ve bunu ilgili komisyona sunar. Bu komisyonda tezin içeriği ile ilgili bilgiler aktarılır. Oluşturulan komisyon öğrencinin konuya hakimiyeti üzerinde fikir birliğine varırsa kişi yüksek lisansını başarı ile tamamlamış olur. Bu da aynı zamanda yüksek mühendislik unvanının kazanılması anlamına gelir.

Kişinin yüksek mühendis olabilmesi için tezli yüksek lisans yapması gerekmektedir. Tezsiz yapılan yüksek lisanslar bu noktada geçerli olmayabilir. Dolayısıyla yüksek mühendis unvanı da kullanılamayabilir. Yüksek lisans başvurunuzda bunu dikkate almanız gerekiyor.

Hukuki Uyarı: Burada yazılan içerik bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle öneri ve tavsiye niteliğinde değildir! Sitemizde bilgilendirme kaynaklı yaşanacak bir problem ve zarar nedeniyle sitemiz kesinlikle sorumlu değildir. Mutlaka konuyla ilgili detaylı araştırma yapmalısınız!